Click here for Myspace Layouts

Pembaca Setia ^^

Friday, 23 March 2012

how to find your real friend?

Assalamualaikum.. hmmm...tak taw kenapa nk ckp cmni plak..based on my reAl experiences..but i add in some contents from d other resources in dis topic...


sebelum itu, ikhlas hati betulkan niat.. :)

Pertama,pilihlah sahabat yang suka melindungi sahabatnya..dia ibarat perisai dalam hidup kita.. jika kita kekurangan nafkah dia sudi untuk menghulur sedikit sebanyak mampu mengurangkn beban kita..

Kedua.pilihlah sahabat yang engkau menghulurkan tangan untuk memberikan jasa baik, dia suka menerima dengan rasa terharu,jikalau dia ada melihat kebaikan dalam dirimu dan menganggap ia sangat berguna...dan dia selalu menghitung2kan.. (menyebut2)

Ketiga.Pilihlah sahabt yang jika dia mengetahui kelemahan dirimu..dia akan menutupinya.

Keempat.pilihlah sahabat yang jika engkau inginkan sesuatu, dia bersedia untuk menghulurkannya..jikalau engkau diam..maka dia menyapamu dulu, dan jika ada sesuatu kesukaran yang menimpa dirimu..dia suka mmbantu dan meringakn mu serta menghiburkanmu..

Kelima. Pilihlah sahabt yang jikalau engkau berkata,ia suka membenarkan ucapan tapi dia bukan selalu mempercayainy saja.Jikalau engkau mengemukan sesuautu persoalan yang berat,dia suka mengusahakannya..dan jika engkau berselisih dengannya,dia selalu mengalah untuk kepentinganmu.. :)

Keenam..pilihlah sahabt yang walaupun dia tahu keburukan kita, dia tetap bersama kita tanpa mempetikaikan apa masa silam kita..


Dalam bersahabt,,kita perlu pndai memilih..Samaada sahabat yang bole membimbing kita kearah kebenaran atau membawa kita kembali ke sesatan atau mungkin jln mati yg kita tidak taw arah tuju diri..

p/s: dalam byk2 ciri ni,.ad x yg bkaitan dengan kwn anda?klw saya, insyllh ada.. and apabila sy baca balik ciri2 sy terfikirkan sahabt yang Allah tmukan kpd sy.. Alhamdulillah.. dia ada untuk sya.. sy ad untuk dia.. dalam bersahbat sprtia bercinta jugak.. sanggup menrima ap jua kelemhanny, memaafkn segala kesalahanny..
~yamira joe
, rosiah omar

~ merah

2 comments:

Saya Amira! said...

uuu . terharunya saya .. :D

mairasafa said...

hehehee..kaaaannn.. straight thru my heart..i lve ol of u.. :)